متاورس و نقش آن در آینده-4

0

متاورس و نقش آن در آینده-4

مقدمه:

قسمت سوم به نحوه انتقال درست از متاورس به فرامتاورس و مشتریان جدید آن در وب، محافظت از حریم خصوصی افراد در متاورس، پرداخته بود…

قسمت چهارم با محوریت متاورس به موضوعاتی همچون متاورس آینده، زودگذر یا کلاهبرداری، هوش طبیعی: آیا هوش مصنوعی واقعاً می تواند فکر کند؟ آیا فناوری های فراگیر و همه جانبه می توانند جهان را متحول کنند؟ می پردازد…

متاورس آینده، زودگذر یا کلاهبرداری

متاورس کلمه جادویی جدید است که در دنیای فناوری و سرمایه گذاری بسیاری را مجذوب کرده است. با وجود استفاده بیش از حد از این واژه، هنوز مفهوم آن تعریف نشده و فناوری و توسعه متاورس در مراحل ابتدایی است که با هیاهو، سردرگمی، تردید و هیجان همراه شده است. در ارتباط با این حوزه سؤالاتی مطرح می شود: آیا این موضوع فقط مربوط به آواتارهای مجازی است که در بازی های VR  است؟ آیا این حوزه در مورد ارز دیجیتال و NFT است؟ آ یا متاورس واقعاً آینده است؟ یا این یک بی نظمی دیگر خواهد بود؟ آیا زندگی کاملاً دیجیتالی ممکن است یا حتی مطلوب است؟ چگونه می توان متاورسی را که تصور میشود زندگی کرد؟

 تعاریف مختلفی برای متاورس تبیین شده است که عبارتند از:

 متاورس اینترنت سه بعدی است که هسته مرکزی آن متکی بر هوش مصنوعی است و رابط های کاربری در آن نقش مهمی دارند. در آینده نزدیک احتمالاً افراد با رایانه های شخصی یا تلفن های همراه به دنیای متاورس وارد شوند اما نیازمند استفاده از ابزارهای واقعیت گسترده به منظور بهره بردن از تجربه همه جانبه تر هستند. افراد بزرگسال و کودکان نیازمند فراگیری دانش استفاده از این رابط ها و ابزار هستند.

 متاورس به درستی آینده ای است که نوعی از تجربه فیجیتال را برای کاربران به ارمغان می آورد.   متاورس ادغامی از دنیای فیزیکی و دنیای دیجیتال است که همه چیز در آن می تواند بلادرنگ رخ دهد .

متاورس در مورد غوطه وری نیست، مسئله اصلی «حضور در زمان واقعی» است؛ یعنی ارتباط با اطلاعات یا شخص یا مکانی که از نظر فیزیکی در جای دیگری است.

اولین تجربیات مرتبط با متاورس، پلتفرم Second Life به عنوان ارائه دهنده تجربه سه بعدی در چند دهه پیش است. اکنون و با گذشت سال ها، با پیشرفت فناوری و محتوای بهتر، همان تجربه دنیای سه بعدی به نوعی قانع کننده تر شده است. این امر مدیون توسعه هوش مصنوعی است به طوری که می توان واقعاً یک تجربه رضایت بخش در دنیای مجازی داشت.

تحقق اهداف تعیین شده برای متاورس نیازمند 5 تا 10 سال زمان است. اکثر مردم برای انجام یک تجربه کامل و همه جانبه در این اینترنت سه بعدی به یک دستگاه XR نیاز دارند. هد ست واقعیت مجازی متمرکز بر گوشی های هوشمند به زودی می توانند این امکان را فراهم نمایند. کشور چین می تواند اولین کشوری باشد که توده ای حیاتی از حرکت را ایجاد می کند تا پیشبرد توسعه مورد نیاز برای تبدیل یک مفهوم تخیلی به واقعیت در دنیای واقعی را محقق نماید. این کشور می تواند تجربه متاورس را برای یک میلیارد نفر فراهم کند.

متاورس کاربردها و مزایای فراوانی دارد؛ یکی از کاربردهای متاورس در مدل سازی سازه ها است که با ایجاد دوقلوهای دیجیتال، مدل سازی ساختمان ها دقیق تر و جامع تر انجام خواهد شد زیرا بسیاری از عوامل تأثیرگذار نیز قابل پیاده سازی خواهد بود؛ به همین جهت در آینده، متاورس می تواند در توسعه پایدار شهرها کمک کننده باشد .

از مزیت های متاورس می توان به این نکته اشاره نمود که متاورس فقط ارتباط بین افراد نیست بلکه جوامع، فرهنگ ها و مذاهب مختلف را با هم پیوند می دهد؛ زیرا دیگر مرز فیزیکی وجود ندارد و همه افراد حاضر در یک اجتماع به کمک امکان ترجمه سریع توسط هوش مصنوعی می توانند به راحتی با هم صحبت کنند و یک دیگر را بهتر بفهمند. از این رو، متاورس می تواند موجب ایجاد دوستی بین افراد و در نهایت صلح در جهان شود.

از منظر برخی افراد متاورس ممکن است فضایی باشد که افراد اجتماع گریز به آن پناه ببرند اما برخی دیگر نظر متفاوتی دارند؛ آنها به حضور بازیکن ها در بازی های آنلاین اشاره می کنند که این افراد نه برای دور شدن از جامعه بلکه برای ارتباط با افراد بیشتر وارد فضای بازی های آنلاین شده اند. به همین دلیل آنها معتقد هستند که متاورس باعث ارتباط افراد بسیاری خواهد شد .

مزیت دیگر متاورس در تقابل با شبکه های اجتماعی است. در متاورس، افراد فقط به نمایشگرها خیره نمی شوند و با کمک برخی ابزارها می توانند با افراد دیگر در این محیط، تعاملات فیزیکی داشته باشند. در محیط متاورس و در بحث های کاری نیز افراد در یک مکان حضور داشته و می توانند اظهارنظر کنند و ایده های خلاقانه ای ارائه دهند.

به منظور آنکه متاورس مشکل مربوط به تعامل با صفحه نمایش اینترنت دو بعدی قدیمی را برطرف کند نیازمند افزودن فناوری بیشتر به ترکیب محاسباتی تلفن همراه شخصی و دستگاه های هوشمند است. این امر به معنای ایجاد زیرساخت های مورد نیاز است. پس از ارائه این زیرساخت ها است که نوآوران و ایده پردازان می توانند وارد شوند و واقعیت متاورس را به همگان نشان دهند. از جمله این زیرساخت ها، سرعت بالای اینترنت و قدرت پردازش بالا است. از سوی دیگر، از آن جایی که متاورس باید در دسترس عموم قرار بگیرد، پس باید قیمت تمام شده آن مقرون به صرفه باشد. برای این منظور رایانش ابری می تواند تسهیل کننده باشد . نکته آخر این که، همه متاورس ها برابر نیستند و برخی نمونه های متاورس وجود دارند که به نوعی مدیا تقلب هستند.

نتیجه گیری

کاربردهای متاورس در مدل سازی سازه ها می تواند زمینه ساز توسعه صنعتی و شهری در ایران نیز شود.

مزیت دیگری که متاورس دارد ایجاد ارتباط بین جوامع و فرهنگ ها از سراسر دنیا است؛ همین امر می تواند به معرفی فرهنگ و آداب و رسوم ایران بدون واسطه و بدون تحریف به مردم دنیا کمک کند که زمینه ساز ایجاد دوستی و ارتباط بین مردم دنیا با مردم ایران شود و نتیجه آن، جذب گردشگر و سرمایه خارجی در زمینه های مختلف در کشور است. در عصر متاورس دانش استفاده از رابط های کاربری اهمیت فراوانی دارد که دولت ، مدارس و والدین باید به آن توجه داشته باشند تا مضرات متاورس از مزایای آن پیشی نگیرد.

هوش طبیعی: آیا هوش مصنوعی واقعاً میتواند فکر کند؟

 در سال 1950، تست تورینگ برای آزمایش توانایی ماشین به منظور نشان دادن رفتاری هوشمند، معادل یا غیرقابل تشخیص از یک انسان پیشنهاد شد. از آن زمان، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین راه درازی را پیموده اند، اما آیا واقعاً ماشین می تواند فکر کند؟ کاربردها و چالش های بالقوه آن چیست ؟ آیا می تواند به مبارزه انسان در برابر تغییرات آب و هوایی، بهبود فرآیندهای تولید یا افزایش تجربیات مشتری کمک کند؟ چگونه می تواند این کار به صورت اخلاقی و ایمن انجام دهد؟

پس از آنکه chatGPT توانایی خود را در پاسخ به درخواست های گوناگون نشان داده است، اکنون دور از انتظار نیست که مدل های مولد هوش مصنوعی تغییرات گسترده ای را در زمینه های مختلف ایجاد کنند. با پیشرفته تر شدن فناوری نیاز به فناوری های پیچیده تر نیز بیشتر می شود و برای هر فناوری جدید به متخصصین جدیدی نیز نیاز است. با توجه به قابلیت های برنامه نویسی و کدنویسی chatGPT، این سؤال به ذهن ها خطور کرد که آیا هوش مصنوعی می تواند فکر کند و خود را توسعه دهد .

هر چند آزمون ها و سنجه های مختلفی برای بررسی عملکرد هوش مصنوعی وجود دارد اما سنجش عملکرد آن در ارتباط با رعایت نکات اخلاقی، به پیش فرض های ذهنی افراد و تأثیر این ذهنیت ها وابسته است .

هوش مصنوعی به داده متکی است و تولید محتوای آن مبتنی بر انتخاب از بین حجم زیاد داده ها است .

این امر، چالش ها و حساسیت هایی را ایجاد می کند که باید به آنها توجه شود. لازم به ذکر است که هوش مصنوعی همانند کودک نوپا هنوز در حال یادگیری است و شاید نسبت به آن باید سخت گیری کمتری وجود داشته باشد تا تکامل آن کامل گردد. با این وجود نباید پاک سازی و تصفیه داده ها برای تصمیم گیری های درست نادیده گرفته شود .

نتیجه گیری

با توجه به اینکه هوش مصنوعی با تکیه بر اطلاعات و داده های موجود در وب، محتوای جدید را تولید می کند و نقش مؤثری نیز در متاورس خواهد داشت، یکی از اقدامات مهم پاک سازی داده ها است که حجم عظیم داده ها این امر را با مشکل مواجهه می کند. به نظر می رسد اگر هوش مصنوعی قادر به تشخیص و تصمیم گیری در مورد اعتبار داده ها شود و در تصمیم گیری ها و ارائه محتوا، اطلاعات را صحت سنجی کند، محبوبیت بالاتری را کسب خواهد کرد .

آیا فناوری های فراگیر و همه جانبه می توانند جهان را متحول کنند؟

 فناوری های همه جانبه و 5G می توانند شیوه زندگی، کار و استفاده از اطلاعات و رسانه ها را به طور اساسی تغییر دهند و صنایع و شرکت ها را متحول کنند. با ادامه پیشرفت واقعیت توسعه یافته و متاورس، 5G کلیدی برای فعال کردن جدیدترین نوآوری ها در دنیای فیزیکی، دیجیتال و مجازی خواهد بود. تجربه مشتری در پنج سال آینده به طور کامل با فناوری های فراگیر مانند XR و AI تغییر خواهد کرد .

یکی از کاربردهای استفاده از فناوری های جدید، همکاری شرکت ZTE و دولت چین به منظور ایجاد یک تجربه فراگیر و همه جانبه از موزه های کشور به افراد است تا افراد را با تاریخ کشور چین آشنا کنند. هد ست های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی به عنوان فناوری های همه جانبه کاربردهای مختلفی دارند. به عنوان مثال، هد ست های شرکت pico موارد استفاده متنوعی در اطراف دنیا دارند؛ کارکنان بخش سلامت در بیمارستان ها فشار کاری زیادی را متحمل می شوند که به کمک هد ست های این شرکت و تجربه همه جانبه قرار گرفتن در یک فضای آرام بخش، انرژی خود را بازیابی کرده و دوباره به محیط کار خود بازمی گردند.

کاربرد دیگر هد ست های این شرکت برای بی هوشی است تا میزان نیاز به آرام بخش در بیماران قبل از عمل جراحی کاهش یابد. استفاده از این هد ست ها موجب می شود بیماران زودتر دوره نقاهت بعد از عمل جراحی را سپری کنند و با عوارض جانبی کمتری رو به رو شوند. این هد ست ها در آموزش فیزیک و شیمی هم بسیار مؤثرتر از آموزش های سنتی عمل می کنند زیرا دانش آموزان می توانند بدون این که خطری آنها را تهدید کند به راحتی به کمک تجربه همه جانبه آزمایش انجام دهند و به کمک بازی، بهتر دروس را آموزش ببینند .

نتیجه گیری

هم اکنون برخی شرکت ها و صنایع به حوزه متاورس و واقعیت گسترده ورود کرده و از آن بهره مند شده اند. ایران نیز می تواند از تجارب آنها در بومی سازی این فناوری استفاده کرده و با استفاده از نیروی انسانی خود محصولات نوآورانه در این حوزه تولید کند؛ این امر باعث ایجاد کسب وکار و فرصت های شغلی جدید خواهد شد.

 ادامه مطلب …

منبع: منبع: https://www.borhanid.com با اصلاحات

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.