جرم جعل در قانون-9
روش های پیشگیری از اقسام جعل مندرج در قانون مجازات اسلامی
جرم جعل در قانون-9
روش های پیشگیری از اقسام جعل مندرج در قانون مجازات اسلامی
در قسمت هشتم پیشگیری غیر کیفری یا کنشی از طریق پیشگیری اجتماعی، اشتغال زایی و کار آفرینی، فرهنگ سازی آمده بود …
در قسمت نهم در موضوع پیشگیری وضعی از طریق آموزش شیوههای تشخیص و شناسایی اسناد مجعول و اصیل و استفاده از سیستم جامع ثبت و حذف عوامل وسوسه انگیز تشریح می گردد.
جرم جعل در قانون-9
بند دوم:پیشگیری وضعی
در این نوع پیشگیری به دنبال اثرگذاری بر موقعیت ها و وضعیت هایی هستیم که مرتکب را به سمت جرم سوق میدهد؛ بنابراین هدف پیشگیری وضعی این است که با تغییرات در اوضاع و احوال خاص وقوع هر جرم، باعث غیر ممکن ساختن ارتکاب جرم یا سخت و پر هزینه بودن آن شویم تا بدین طریق از وقوع جرم پیشگیری کنیم.
در مقایسه با پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی راهکار مناسب تری جهت کاهش میزان ارتکاب جعل می باشد. زیرا مرتکبان جعل معمولاً از درجه اجتماع پذیری و هوش و تحصیلات بالا برخوردارند و به کار بردن ساز و کارهای اجتماعی در مورد آنها تأثیر چندانی نخواهد داشت.
در بند قبل مبانی نظری و گونه های مختلف راهکارهای پیشگیری اجتماعی از جرم بیان شد و اکنون در این قسمت، توضیح و تبیین راهکارهای عملی پیشگیری وضعی در ارتباط با بزه جعل مورد توجه قرار میگیرد. راهکارهای پیشگیری وضعی از جرم بسیار متنوع و مختلف هستند. راهکارهای متنوع از یک سو و در نظر گرفتن طبع و خصوصیات جرم جعل از سوی دیگر حکایت از این امر دارد که همه این راهکارها قابل اعمال در مورد پیشگیری از جعل نیستند. فلذا تنها راهکارهای عملی که مورد استفاده قرار میگیرد، معرفی میگردد.
جرم جعل در قانون-9
الف: آموزش شیوههای تشخیص و شناسایی اسناد مجعول و اصیل
چنانچه شیوهی تشخیص و شناسایی اسناد مجعول و اصیل به افرادی که در معرض جاعلان می باشند آموزش داده شود، جاعلین قادر به ارایه اسناد مجعول نخواهند بود. از این رو با آموزش شیوههای تشخیص و شناسایی اسناد مجعول میتوان گام موثری در جهت پیشگیری از جعل سند و استفاده از سند مجعول برداشت.
طرق شناسایی اصالت یا جعلی بودن اسناد که منجر به بی نتیجه ماندن عمل جاعلان می باشد متعدد است که به سه راهکار تقسیم میشود. این سـه طـرق عبارتند از:
الف ـ بررسی فیزیکی: در این حالت از دستگاه هایی استفاده می شودکه خاصیت میکروسکپی دارند. از اهم این دستگاه ها میتوان به میکروسکوپ، ذره بین، مولد نور ماوراء بنفش و نور ماوراء بنفش و نور مادون قرمز اشاره نمود.
از نور ماوراء بنفش برای تشخیص الیاف فلورسانس اسنادی مانند اسکناس، تشخیص محل لکه های باقیمانـده از پاک شدگی شیمیایی، تقدم و تأخر در تقاطع خطوط استفاده می شود؛ و از نور مادون قرمز جهت تشخیص و مقایسه جوهرهای به کار رفته در اسناد، تشخیص الحاق و فشار قلم استفاده میشود.
علاوه بر نورهای فوق، حتی از نور معمولی جهت تشخیص اسناد جعلی از اسناد اصیل میتوان استفاده نمود، از این نور برای تشخیص واتر مارک، تشخیص خراشیدگی، بررسی فشار قلم استفاده میگردد.
بررسی میکروسکپی به ما کمک میکند تا با بزرگ نمایی محتوای سند یا نوشته بتوان خراشیدگیها و تراشیدگیها و امثال اینها را به صورت واضح مشاهده کرد.
ب ـ بررسی شیمیایی: در این روش از داروها و مواد شیمیایی و خواص آنها در جهت تشخیص اختلاف رنگ جوهرها و ظهور نوشتههای پاک شده و پنهان، استفاده میگردد.
ج ـ بررسی مقایسهای: با بکارگیری این روش و استفاده از خطوط و امضاهای استکتابی و خطوط و امضاهای متعارفی و مسلم الصدور میتوان به هویت نویسنده و تعلق یا عدم تعلق خطوط به فرد خاصی اظهار نظر کرد. در این روش خصوصیات فردی و عادات تحریری نویسنده که منحصر به فرد بوده مورد بررسی قرار میگیرد.
جرم جعل در قانون-9
ب: سیستم جامع ثبت
نظام ثبت به عنوان نماینده ای از جانب قدرت حاکمه اقدام به ثبت املاک و اسناد مردم مینماید و از این طریق سعی به برقراری نظم مالکیتی در جامعه را دارد، اما جرایم مختلفی مثل سایر حوزه ها در حوزه ثبت نیز در طی راه این وظیفه خطیر نظام ثبتی را رنج میدهد. برای داشتن نظامی کارا در حوزه ثبت، پیدا کردن راهکارهای برخورد و پیشگیری از این جرایم وظیفه و تکلیفی است بر عهده کسانی که در این راه کار و تلاش را پیشه کرده اند. دولت با استفاده از ابزارهای مختلف مانند آموزش، معنویات دینی، رسانه ملی و … در جهت پیشگیری هرچه بیشتر جرایم علی الخصوص جعل تلاش میکند و فرهنگ سازی پیشگیری از وقوع جرایم را سرلوحه خود قرار داده است، زیرا به خوبی بر این امر واقف است که ارتکاب جرم در هر حوزه ای برابر با تضییع زحمات مدیران و مسئولین و ایجاد حس بی اعتمادی و به تبع آن لغزش پایههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است، و از طرفی ارتقاء سیستم جامع ثبتی در کشور و سیستمی شدن مدارک و اسناد امکان جعل را تا حد ممکن پایین آورده است.
خوشبختانه، اخیرا در نظام ثبتی کشور ما نیز گامهایی موثر در جهت استفاده از ابزارهای الکترونیکی به منظور بالا بردن ضریب امنیتی ثبت اسناد و املاک و به تبع آن پیشگیری هر چه بیشتر از جرایم ثبتی برداشته شده است، نمونه های بارز این پیشرفت را میتوان در زمینه استفاده از دستاوردهای دولت الکترونیک در حوزه ثبت دانست برای مثال، استفاده از سیستم امضای الکترونیکی، ثبت و ضبط اسناد به شکل رایانه ای و الکترونیکی، چاپ سند مالکیت تک برگی با اعمال ویژگیهای منحصر به فرد هر سند، از جمله اعمال کد و شماره شناسایی ملک، تشکیل بانک جامع اطلاعات املاک با به کار گرفتن سیستم نقشه برداری کاداستر و … می باشد.
جرم جعل در قانون-9
پ: حذف عوامل وسوسه انگیز
عوامل وسوسه انگیز عواملی هستند که افراد را به سمت ارتکاب جرم سوق می دهند. به این ترتیب که فرد قبل از اقدام به ارتکاب جرم مخصوصاً جرایم مالی که با برنامه ریزی انجام می شوند، درصد سود و زیان آن را میسنجند و هنگامی که متوجه شود مجازات در نظر گرفته شده برای آن جرم بسیار سبکتر از سود زیادی است که از آن جرم عایدش میشود به سمت ارتکاب گرایش پیدا میکند؛ بنابراین سود زیاد جرم جعل در کنار مجازات نامناسب آن میتواند از عوامل مهم برای انجام این جرم نیز باشد. از دیگر عواملی که می تواند افراد مستعد به جرم را به سمت ارتکاب جرم سوق دهد عدم رعایت مسایل امنیتی توسط شهروندان می باشد که باید افراد در جهت کاهش جرایم موارد امنیتی را رعایت نمایند. برای مثال: عدم استفاده بانوان از طلا و جواهرات در ملا عام، استفاده از کارت عابر بانکی به جای پول نقد و … از مواردی است که میتواند ارتکاب جرم سرقت را به حداقل میرساند.
منبع:خبرگزاری میزان