مروری بر تاریخچه پهپادها
مروری بر تاریخچه پهپادها
پهپادهای اولیه
در سال 1849 برای اولین بار استفاده از یک پهپاد در جنگ اتریش با ونیز ثبت شده است. در آن جنگ، اتریشی ها از یک ناو بالون که امروزه به آن ناو هواپیمابر می گویند در حمله نیروی هوایی (هوانوردی دریائی ) خود بر علیه ونیز استفاده کردند.
طی جنگ مذکور، اتریشی ها ضمن محاصره ونیز تلاش کردند 200 بالون آتش زا را به سمت شهر پرتاپ کنند. هر چند عمده بالون ها از خشکی پرتاپ می شدند. ولی اتریشی ها برخی از بالون های خود را از کشتی SMS Vulcano به سوی ونیز پرتاپ کردند. با این حال به دلیل تغییر دادن مسیر باد بیشتر بالون ها مسیر خود را تغییر دادند و بالون ها به مبدا پرتاپی خود برگشتند و این عملیات نتیجه ایی در بر نداشت.
در سال 1903، مهندس اسپانیایی لئوناردو تورس کوودو یک سیستم کنترل رادیوئی بنام Telekino را در آکادمی علوم پاریس معرفی کرد. او تلاش کرد یک پرنده هوایی را طراحی کند که منبعد جان انسان ها (خلبانان) در خطر نباشد.
بنابراین می توان گفت توسعه مهم و فراگیر هواپیماهای بدون سرنشین از دهه 1900 آغاز شده است. هر چند در ابتدا این توسعه فقط بر روی اهداف تمرینی برای آموزش های پرسنل نظامی متمرکز بود .
اولین تلاش ها برای ساخت یک پهپاد قوی در سال 1916 شروع شد و سپس در 21 مارس 1917مهندسی بنام Archibald Montgomery Low مدعی شد هواپیمایش توانسته است با کمک سیستم رادیوئی با موفقیت پرواز کند.
در پی نمایش موفقیت آمیز پرواز این گونه هواپیما ها در بهار 1917 ، لو در سال 1918 برای توسعه موتورهای سریع کنترل شده هواپیماهای DCB به نیروی دریایی سلطنتی منتقل شد تا بر روی پروژه های حمله پهپادی به تاسیسات کشتیرانی و بندری کار کند. او همچنین به فرمانده وینگ براک در آماده سازی برای حمله زیبروگ نیز کمک کرد .
با پیشرفتهای ساخت هواپیماهای بدون سرنشین، در سال 1935 چهار صد عدد از این هواپیماها به ناوگان هوائی دریائی بریتانیا اضافه شدند.
در سال 1915 در طی جنگ اول جهانی شرکت هواپیما سازی دیتون رایت توانست یک اژدر هوایی اختراع کند که قادر بود در زمان مورد تعیین شده منفجر گردد .
همچنین در سال 1935 رجینالد دنی، هنرپیشه هالیود توانست یک وسیله نقلیه کنترل از راه دور را به نمایش بگذارد.
در اواخر دهه 1930 محققان اتحاد جماهیر شوروی توانستند با موفقیت بمب افکن های توپولف 1TB- از راه دور آزمایش کنند.
مروری بر تاریخچه پهپادها
جنگ جهانی دوم
در سال 1940، و در طول جنگ جهانی دوم مدلهای بیشتری از هواپیماهای بدون خلبان برای استفاده آموزشی توپچیهای ضدهوایی و همچنین برای پرواز در مأموریتهای تهاجمی تولید شد.
آلمان نازی هواپیماهای پهپاد مختلفی را در طول جنگ تولید و استفاده کرد، مانند Argus As 292 و بمب پرنده V-1 که مجهز به موتور جت بود.
ایتالیای فاشیست نیز یک نسخه پهپاد تخصصی از بنام Savoia-Marchetti SM.79 را توسعه داد که با کنترل از راه دور پرواز می کرد.
مروری بر تاریخچه پهپادها
دوره پس از جنگ
در سال 1951 پس از جنگ جهانی دوم، توسعه در وسایل نقلیه ای مانند JB-4 آمریکایی (با استفاده از هدایت فرمان تلویزیونی/رادیویی)، GAF Jindivik استرالیا و Teledyne Ryan Firebee I ادامه یافت، در حالی که در سال 1955شرکت هایی مانند Beechcraft مدل 1001 خود را برای نیروی دریایی ایالات متحده تولید کردند.
با این وجود، این دسته از وسایل نقلیه کنترل از راه دور تا زمان جنگ ویتنام فقط کمی شبیه هواپیماهای کنترل از راه دور بودند.
در سال 1959، نیروی هوایی ایالات متحده که نگران از دست دادن خلبانان خود در مناطق جنگی بود، برنامه ریزی برای استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین را آغاز کرد. و بعد از اینکه اتحاد جماهیر شوروی توانست در سال 1960 هواپیمای جاسوسی U-2 سرنگون کند، این برنامه ها تشدید شد .
در عرض چند روز، برنامه تولید پهپاد بسیار طبقه بندی شده با نام رمز Red Wagon شروع بکار کرد.
در سال 1964 در جنگ خلیج بین واحدهای دریایی ایالات متحده و نیروی دریایی ویتنام شمالی ، پهپادهای بسیار طبقه بندی شده آمریکا Ryan Model 147 ، Ryan AQM-91 Firefly ، Lockheed D-21 در اولین ماموریت های رزمی خود شرکت کردند.
هر چند هنگامی که دولت چین عکس های پهپادهای سرنگون شده ایالات متحده را از طریق Wide World Photos نشان داد ، پاسخ رسمی ایالات متحده فقط سکوت بود.
در سال 1973، ارتش ایالات متحده رسماً تأیید کرد که آنها از پهپادها در جنوب شرقی آسیا (ویتنام) استفاده می کردند.
در طول جنگ اعراب و اسرائیل (1967-1970) در خاورمیانه، اطلاعات اسرائیل اولین پهپادهای تاکتیکی نصب شده با دوربین های شناسایی را آزمایش کرد که با موفقیت عکس ها را از آن سوی کانال سوئز میفرستاد. این اولین باری بود که پهپادهای تاکتیکی قابل پرتاب و فرود بر روی هر باند کوتاهی (برخلاف پهپادهای سنگینتر با موتور جت) ساخته و در نبرد آزمایش می شدند.
در جنگ رمضان در سال 1973، اسرائیل از پهپادها به عنوان طعمه استفاده کرد تا نیروهای اعراب را به هدر دادن موشک های ضد هوایی گران قیمت سوق دهد. پس از این جنگ در همان سال 1973، چند نفر از افراد کلیدی تیمی که این پهپادها را ساخته بودند، به یک شرکت راه اندازی کوچک که هدف آن توسعه پهپادها به یک محصول تجاری بود، پیوستند، که در نهایت توسط شرکت Tadiran خریداری شدند و منجر به اولین شرکت خصوصی اسرائیلی سازنده پهپاد تبدیل گردید.
در طی همین جنگ، نیروهای هوانیروز شوروی در مصر و سوریه، خسارات سنگینی به جت های جنگنده اسرائیل وارد کردند. در نتیجه، اسرائیل مجبور گردید فورا IAI Scout را به عنوان اولین پهپاد توسعه دهد.
تصاویر و رادارهای فریب ارائه شده توسط این پهپادها به اسرائیل کمک کرد تا سامانه دفاع هوایی سوریه در آغاز جنگ 1982 لبنان به طور کامل خنثی شود و در نتیجه هیچ خلبان اسرائیلی کشته نشد.
در سال 1987برای اولین بار اسرائیل، برای اثبات توانمندی فوق چابکی خود، پهپادهایی را ارائه داد که قادر به عکس برداری سه بعدی در شرایط جنگی پرواز مبتنی بر فناوری رادارگریزی با موتورهای جت بود.
مروری بر تاریخچه پهپادها
پهپادهای مدرن
در دهههای 1980 و 1990، با بلوغ و کوچکسازی فناوریهای کاربردی، علاقه به پهپادها در ردههای بالاتر ارتش ایالات متحده افزایش یافت همچنین سازمان سیا به دنبال استفاده از این فناوری در فعالیت های خود بود.
در سال 1991 طی جنگ خلیج فارس بسیاری از پهپاد AAI Pioneer توسط ارتش آمریکا بکار گرفته شدند.
پهپادها امکان استفاده از ماشینهای جنگی ارزانتر و توانمندتر را نشان دادند که بدون خطر برای خدمه هوایی قابل استقرار و بهره برداری در هر زمان و مکان مناسب هستند.
نسل های اولیه پهپادها عمدتاً شامل هواپیماهای تجسسی بودند، اما برخی از آنها قادر به حمل بمب های جنگی و تسلیحاتی بودند.
استفاده جنگی از پهپاد منحصر به آمریکا و اسرائیل نگردید در سال 2002 الی 2005 پروژه CAPECON برای توسعه پهپاد ها در اتحادیه اروپا در دستور کار قرار گرفت .
تا سال 2012 ، نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) توسط آژانس اطلاعات مرکزی از 7494 پهپاد استفاده کرده است که این آمار برابر است با استفاده یک فروند از هر سه هواپیمای USAF است.
تا سال 2013 حداقل 50 کشور از پهپاد استفاده کردند. چین، ایران، اسرائیل، پاکستان، ترکیه و دیگران انواع دیگری از پهپادهای مخصوص خود را طراحی و ساختند. استفاده از پهپادها همچنان در حال افزایش است. که به دلیل گسترش روز افزون آنان و گستردگی آنها، تاکنون لیست جامعی از سیستم های پهپاد در دنیا وجود ندارد.
توسعه فناوریهای هوشمند و بهبود سیستمهای قدرت الکتریکی منجر به افزایش موازی استفاده از پهپادها برای فعالیتهای هوانوردی مصرفی و عمومی شد.
از سال 2021، پهپادهای کوادکوپتر محبوبیت گسترده هواپیماها و اسباببازیهای کنترلشده رادیویی را نشان داده اند، با این حال استفاده فرگیر از پهپاد در هوانوردی تجاری و عمومی به دلیل نداشتن استقلال و عدم وجود مراکز نظارتی و کنترلی محدود شده است.
بر اساس گزارش هیئت کارشناسان شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد لیبی که در مارس 2021 منتشر شد، در سال 2020، یک پهپاد خصوصی کارگو 2 هدف انسانی را در لیبی شکار و به آن حمله کرد. این ممکن است اولین بار باشد که یک قاتل خودمختار- ربات مسلح به سلاح های مرگبار به صورت غیر دولتی به انسان ها حمله کرده باشد.
همچنین فناوری برتر هواپیماهای بدون سرنشین، به ویژه Bayraktar TB2 ، در موفقیت آذربایجان در جنگ 2020 قره باغ کوهستانی علیه ارمنستان نیز نقش داشته است.
مروری بر تاریخچه پهپادها
پهپاد در کره مریخ
از پهپادها در ماموریت های ناسا نیز استفاده می شود. هلیکوپتر Ingenuity یک پهپاد خودکار است که از سال 2021 تا 2024 بر روی مریخ کار می کرد.
فضاپیمای فعلی Dragonfly در حال توسعه است و هدف آن رسیدن به قمر زحل و بررسی تیتان است . هدف اصلی آن پرسه زدن در اطراف سطح این قمر بوده و میزان منطقه ای را که قبلاً توسط فرودگرها دیده شده بود، افزایش می دهد .
به عنوان یک پهپاد، Dragonfly امکان بررسی و ازمایش انواع مختلف خاک را فراهم می کند. این پهپاد قرار است در سال 2027 به فضا پرتاب شود و تخمین زده می شود که هفت سال دیگر به منظومه زحل برسد.
این پهپاد کوچک می توانند به عنوان یک سامانه جداگانه یا در یک ناوگان استفاده شود تا امکان بررسی مناطق بزرگ را در مدت زمان نسبتاً کمی ارائه دهد.
طبق دادههای گلوبال دیتا ، بازار جهانی سیستمهای هوایی بدون خدمه نظامی (UAS) که بخش مهمی از صنعت پهپاد را تشکیل میدهد، پیشبینی کرده است نرخ رشد سالانه مرکب 4.8 درصدی را در دهه آینده تجربه کند. این آمار و ارقام نشان دهنده تقریباً دو برابر شدن استقبال بازار از اینگونه پهپادها است، یعنی اینکه از 12.5 میلیارد دلار در سال 2024 به 20 میلیارد دلار تا سال 2034تخمین زده شده است.
منبع:
https://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_aerial_vehicle#Classification_types