سطوح بلوغ ژئوپلتیک دیجیتال
از سلسله مطالعات ژئواکونومی دیجیتال
سیر تکامل و بلوغ ژئوپلیتیک دیجیتال به سه سطح اصلی تقسیم می شود که هرکدام نمایانگر مرحله ای از پیشرفت و ادغام فناوری های دیجیتال در حوزه ژئوپلیتیک هستند.
این سیر بلوغ نشان می دهد که کشورها برای افزایش قدرت ملی و ژئوپلتیکی خود، باید از داده محوری و تحلیل محوری عبور کرده و به بینش محوری برسند؛ به عبارت دیگر در این سیر بلوغ کشورها از حاکمیت داده به سمت حاکمیت فناوری و در نهایت حاکمیت شناختی (دانش و بینش و خرد) حرکت می کنند. این سطوح بلوغ با افزایش کاربردهای فناوری های DARQ در اقتصاد ملی و قدرت پلتفرمی کشورها همبستگی دارد.
سطح اول:
ژئوپلیتیک داده بنیان
- در این سطح، داده ها به عنوان منبع اصلی قدرت ژئوپلیتیکی مطرح می شوند و قدرت ملی کشورها، وابسته به میزان دسترسی و گردآوری داده های مختلف است.
- تحلیل عمیقی از داده ها انجام نمی شود و کشورها و بازیگران بین المللی بر حکمرانی (کنترل) و مدیریت (بهره برداری) داده ها تمرکز دارند.
- اهمیت زیرساخت های دادهای و کلان داده در تصمیم گیری های استراتژیک و بهینه سازی سیاست های خارجی و ملی افزایش می یابد.
سطح دوم:
ژئوپلیتیک آنالیتیک بنیان
- در این سطح، فراتر از داده، قدرت تحلیلی کشورها، منبع اصلی قدرت ژئوپلیتیکی هستند.
- هوش مصنوعی و یادگیری ماشین نقش پررنگی در مدیریت داده ها دارند.
- کشورها از الگوریتم های پیشرفته هوش مصنوعی و مدل های تحلیلی برای تحلیل روندهای ژئوپلتیکی و تصمیم گیریهای هوشمندانه ژئوپلیتیکی و تنظیم سیاست های خارجی (سیاست الگوریتمی) خود استفاده می کنند.
سطح سوم:
ژئوپلیتیک بینش بنیان
- در این سطح کشورها نه تنها از داده و تحلیل ها بلکه از خرد و بینش عمیق و پیش بینی های پیشرفته بهره می برند. در این سطح، فراتر از داده و قدرت تحلیلی کشورها، دانش و بینش کشورها، منبع اصلی قدرت ژئوپلیتیکی هستند.
- در این مرحله، فناوری های راهبردی نظیر هوش مصنوعی، بلاکچین، واقعیت افزوده و محاسبات کوانتومی در سطحی عمیق تر برای کنترل و هدایت سیاست های ژئوپلیتیکی مورد استفاده قرار می گیرند.
- از آنجایی که مقوله خرد و بینش، امری جمعی است، در این سطح مولفه هایی نظیر رویکردهای جمعی و مشارکتی در حصول خرد و بینش، هماهنگی و همزیستی هوش انسانی و هوش مصنوعی برای حصول هوش جمعی، نقش سازمان ها و بسترهای پلتفرمی، خبرگان و هیات های اندیشه ورز و اعتمادسازی دیجیتال حائز اهمیت است که در نهایت منجر به ارتقای قدرت هوشمند کشور خواهد شد.
- تصمیم گیری های کشورها مبتنی بر بینش های راهبردی و هوش آینده نگرانه خواهد بود که به آنها، توانایی پیش بینی تحولات جهانی، تنظیم پیش دستانه سیاست ها و نهایتا مزیت رقابتی پایدار در سطح جهانی را می دهد.
