تکثیر کلید – (2) تکثیر کلید از روی قفل
تکثیر کلید – (2)
تکثیر کلید از روی قفل
مقدمه:
در قسمت اول توضیحاتی در مورد دستگاه های تکثیر کلید و انواع آن آمد است .
در این قسمت به تکثیر کلید از روی قفل می پردازیم:
برای قفلی که کلید آن را نداریم یا گم کردهایم تکثیر کلید تا حد زیادی پیچیده میشود و حتماً باید از یک قفلساز با تجربه استفاده نمایم سئوال ما در آن زمان این خواهد بود؛
-
آیا یک قفلساز میتواند از روی یک قفل، کلیدش را بسازد؟
پاسخ این است: بله، میتواند. البته قدم گذاشتن در این مسیر کاری است با کمی پیچیدگیهای بیش ا ز کار عادی قفلساز. لکن شدنی است اگر یک قفلساز به این کار بپردازد.
چرا یک قفلساز سراغ ساخت کلید از روی قفل برود؟
اگر یک کلید بشکند یا بینهایت کهنه و فرسوده شده باشد که قفل را باز نکند باید از یک قفلساز بخواهید از روی قفل، کلید بسازد.
- راههای ساخت کلید از روی قفل
- برش کلید با استفاده از کد: این کار سادهترین روش ساخت کلید از روی یک قفل است.
وقتی میگوییم سادهترین است به این معنا نیست که این کار راهحل شدنی برای هر نوع قفل است. کد کلید چیدمانی از مشخصهها و ویژگیهای مورداستفاده در ساخت یک کلید از یک قفل معین است. بهصورت ابتدایی، دو نوع کد کلیدداریم که در شکل دادن به کلید خام از آنها استفاده میگردد.
- کد Blind یا کد کور (کدی که روی کلید یا قفل نوشته میشود.)(کدی که کارخانه آن را تهیه میکند.)
- کد Bitting یا کد گاز زدنی (چنگ زدنی)(منظور کدها یا نشانه های روی شیار و دندانه کلید است.)[1]
قفلساز همیشه به این کد کلید دسترسی ندارد، پس روش Bitting همیشه کارایی ندارد بخصوص وقتی کلید اصلی موجود نباشد. در اکثر موارد کد کلید روی کلید اصلی حک شده است یا در کلیدها و قفلهایی با امنیت بالا، کاربران یک کارت کد کلید در اختیار دارند.
غالباً کد Bitting روی قفل نوشتهشده است.
قفلساز میتواند از مدل معینی قفل برای قرار دادن کد Bitting مربوطه بهره ببرد. این کار را میتوان با مراجعه به دلال یا سازنده قفل انجام داد تا اگر اطلاعاتی در رابطه با کد Bitting دارد به شما بدهد و این کار فقط از عهده قفلساز دارای مجوز برمیآید؛ زیرا سازندگان غالباً کدهای Bitting خود را نزد کسی افشا نمیکنند.
قفلهای کابینتی معمولاً کد کلیدهایشان روی بدنه قفل حک و ثبت شده است و قفلساز با آن کد میتواند کلید را بسازد. برای این کار، قفلساز نیازمند یک برش دهنده کد است. (Code Cutter)
Code Cutter: آن چیزی است که اکثر قفلسازها از آن برای عمل قفل زنی استفاده مینمایند. بخش مهم این فرآیند جاگذاری درست کلید خام در Cutter(دستگاه برش) است و اطمینان یابی از اینکه تیغه برش (Code Cutter) صحیح مورد استفاده قرار گیرد. برای تعیین تیغه صحیح، قفلساز باید ابعاد لازم قفل Cut-To-Cut را درآورد.
- Impression: (روش علامتگذاری و حک کردن علامت روی توپی قفل) روشی بسیار سر راستتر از برش کلید از کد است. در این روش، قفلساز لازم نیست تمام توپی قفل را اصطلاحا خُرد و جدا سازی کند.
باید متذکر شد این روش، نیاز به تجربه و تبحر کافی دارد. در روش Impression، قفلساز کلید خام را داخل قفل میکند، میچرخاند تا پینهای توپی گیر بیافتند (Blind). این قسمت بسیار حیاتی و کار سختی است چون اگر پینها در جای درست گیر بیافتند قفلساز میتواند با ثبت علامت و حک علامت روی آن قسمت، کلید خام را به دستگاه بدهد و آن را بسازد.
قفلساز باید عمل چرخش را چندین بار روی کلید خام داخل توپی انجام دهد. کلید خام را مرتباً بیرون بکشد و دوباره وارد قفل کند. چندین بار این فرآیند باید تکرار شود تا بهترین نتیجه گرفته شود.
علامتهای روی کلید خام باید خوب Filing شوند (سوهانکاری) تا اینکه پینها از خط شیار بلند شوند و قفل بکار بیافتد.
سه روش در این کار پیاده میشود:
- Pulling: کشیدن، کندن، چیدن به طرف خود کشیدن (کلید خام)
- Tapping: ضربات آهسته و پیوسته زدن بند آوردن شکاف پینها.
- Wiggling: تکان دادن و جنباندن کلید خام درون قفل (لولیدن)
فرآیند کار Impression که جلو میرود کار قدری پیچیده است. زیرا قفلساز باید در این بخش فوقالعاده با مهارت و دارای تخصص کافی باشد و ابزار لازم را درست انتخاب کند.
ابزار لازم: کلید خام، سوهان و انبر قفلی
قفلسازان معمولاً یک چیدمان کامل از کلیدهای خام در اختیار دارند. فولادی، آلومینیومی، برنجی
عمل Impression نیازمند استفاده از زور دست است پس کلید خامی باید انتخاب گردد که در مقابل فشار و سایش مقاوم باشد و تاب بیاورد.
کلید خام در عین دارا بودن خاصیت ارتجاعی؛ باید خیلی هم قوی نباشد تا بتوان روی آن علامتگذاری کرد.
نوع آلومینیوم، مستعد ضربه خوردن نیست اما نوع فولادی آن محکم و سفت است و تاب آور پرکار و ثبت علامت و حک نشانه سخت است.
در مورد کلید خام برنجی، بهآسانی علامتگذاری میشود (هنگام گیر کردن پینها بیرون شیار). سوهانکاری کلید خام مهم است. قفلساز با سوهان 6 اینچی سوئیسی برش گرد (یا Pippin) کارش را بهخوبی پیش میبرد.
سوهان های دیگر شاید مناسب باشد ولی برای Impression سوهان گفته شده بالا بهترین است. سوهان Pippin دارای دو قسمت گرد مدور است و یک قسمت تخت و صاف لذا عمل شکل دادن به برشها روی کلید خام را ساده میسازد. در این فرآیند، کشش Tension بحث مهمی است. قفلساز در این قسمت باید تنظیم و تعادل کافی داشته باشد، به مقدار کافی فشار روی قفل وارد کند. فشار خیلی کم نتیجهای نمیدهد و فشار زیاد هم کلید خام را خراب میکند و هم قفل را.
بدترین حالت ممکن، شکستن کلید خام داخل قفل است که باید با یک انبر قفلی آن را بیرون کشید. مقدار لازم کشش و میزان کافی فشار در این مرحله لازم است.
- Disassembling: ریز کردن اجزاء درون توپی: فرآیندی بسیار دشوار در مقایسه با Impression است. درجایی که با Impression کلید خام جواب ندهد، قفلساز، توپی قفل را تخلیه و آن را به جزیی ترین اجزا تقسیم میکند. قفلساز در این کار باید مطمئن شود هیچیک از مکانیزم های داخل توپیها نه تخریب شود و نه از ردیف خود خارج شود.
وقتی با یک قفل زبانهای Pin.Tumbler کار میکند. قفلساز باید اول قفل را از روی در بیرون بیاورد آنگاه آن را اصطلاحا خرد کند.
وقتی کلید اصلی قفل در دست نیست قفلساز اول باید قفل را بازگشایی کند. قفلساز با عمل تخلیه کردن توپی، مستقیماً اندازه عناصر و قطعات تشکیلدهنده داخلی و پینهای توپی را به دست میآورد.
ادامه دارد…
[1] Bitting Code:
ترجمه شده یا برگردانی است از کد Blind که قفلساز از آن برای برش دادن کلید خام استفاده میشود.