تکثیر کلید –(1) دستگاه های تکثیر کلید
تکثیر کلید –(1)
دستگاه های تکثیر کلید
مقدمه:
امروزه یکی از متداولترین دستگاهها در فروشگاههای تجهیزات فنی و مراکز کلیدسازی، دستگاههای تکثیر و کپی کلید و متعلقات آن است. با توجه به مصرفی بودن کلید و کاربرد زیاد آن در جامعه؛ وجود این دستگاهها که قادر به تکثیر انواع کلید منازل مسکونی و خودرو و دیگر وسایل هستند؛ امری ضروری است.
در گذشته تکثیر کلید بوسیله دست یا دستگاههای مکانیکی صورت میگرفته و هنر دست یک کلیدساز ماهر به ما کلیدی میداده که با یک بار چرخاندن در قفل، در را باز میکرده است. ولی امروزه با افزایش تنوع کلید و قفلها این مهارتها به نرم افزارها و سخت افزارهای هوشمند سپرده شده است.
دستگاه ماشین کلید تراش[1]
این دستگاهها برای برش منحصر به فرد یک کلید استفاده میشود و مدلها و انواع گوناگونی دارد که معمولاً هرکدام برای برش یک سری کلید مناسب هستند.
به طور کلی دستگاه ماشین کلید تراش به دو صورت صنعتی و نیمه صنعتی تقسیم بندی میشوند که کلید تراش صنعتی مختص کارخانجات ساخت قفل بوده که قابلیت این دستگاه کد دهی بر روی کلید بر اساس الگوریتم خاص است. دستگاههای ماشین کلید تراش نیمه صنعتی مختص کلید سازها بوده که به دو بخش زیر تقسیم بندی میشوند.
1) ماشین تراش مکانیکی 2) ماشین تراش الکترو – مکانیکی
همچنین این دستگاهها نیز به زیر بخشهای مختلف تقسیم بندی شده اند که در برخی از قسمتها با هم تفاوت داشته؛ اما ساختار و مکانیزم عملگر آنها یکی است. (مکانیزم برداشتن (کپی برداری) جسمی از جسم دیگر)
ماشین کلید تراش مکانیکی
این دسته از ماشین تراشها، از قدیمیترین ماشینهای موجود در بازار بوده که از محبوبیت بالایی در بین قفلسازان برخوردار هستند. این نوع از ماشین کلید تراش بیشتر در مصارف خانگی و صنایع کوچک مورد استفاده قرار میگیرد و توانایی بالایی نسبت به کپی کلیدهای پیچیده ندارند.
فاکتور مورد اهمیت در کار با این ماشینها، توانایی اپراتور (قفلساز) است. همچنین نسبت به ماشینهای الکترو- مکانیکی از دقت خوبی برخوردار نیستند. این ماشینها در حال بروزرسانی هستند تا بتواند در بازار به فروش بیشتری دست یافته و در کارشان بهبودی در دقت داشته باشند.
ممکن است این نوع از ماشینها کلیدهایی پیچیده را بزنند ولی به مهارت اپراتور و کلید ساز بستگی دارد.
در شکل 5 نمونهای از این دستگاه آمده است.
شکل 5: قدیمیترین دستگاه کلید تراش و دستگاه کلید تراش دستی |
ماشین کلید تراش الکترو – مکانیکی:
این نوع از ماشینها به دو نوع
1) تمام اتوماتیک
2) نیمه اتوماتیک تقسیم بندی میشوند.
مکانیزم تراش این نوع ماشینها با ماشین مکانیکی یکسان است. تفاوت این نوع از ماشینها با ماشینهای مکانیکی در این است که ماشین الکترو- مکانیکی برنامهها و جی کدها را به عنوان دستور دهنده به عملگر ماشین میفرستد که این عمل دیگر مستقیماً به مهارت بالای اپراتور بستگی ندارد. این دستگاهها روز به روز محبوبتر از ماشین کلید تراش مکانیکی میشوند.
این نوع ماشینها قابلیت ساختن کلیدهای پیچیده را دارند. پیچیدگی کلید به نوع دستگاهی که میسازد بستگی دارد. این دستگاهها برنامه مخصوص به خود را بر اساس کارخانه سازنده دارند.
برخی از فاکتورهای مهم در این ماشینها عبارتند از:
- قابل اطمینان 2) دقت بالا 3) کاربری آسان (بستگی به شرکت سازنده دارد)
براساس شرکتهای سازنده ممکن است این دستگاه قابلیت دیگری همچون پرداخت کاری کلید و حکاکی با لیزر و… داشته باشد.
در شکل 6 نمونهای از این دستگاه آمده است
شکل 6: ماشین کلید تراش الکترو – مکانیکی |
اقسام یافتن کد کلید
کدکلید از اهمیت بسزایی در ساخت کلید برخوردار است به طوری که کلیدسازان بدون داشتن نوع و کد کلید توانایی ساخت آن کلید را ندارند. همین امر باعث گردیده است که قفلسازان برای یافتن کد کلید از دستگاهی که مختص این کار است استفاده کنند.
این نوع دستگاهها را میتوان به سه دسته کلی تقسیم بندی کرد. دسته اول یافتن کد توسط ابزارهای اندازه گیری کلید است که به اختصار به آن کد دهی دستی می گویند. نمونه ای از این ابزار در شکل 1 آمده است. دسته دوم دستگاههای یافتن کد کلید به وسیله تماس میله با دندانه کلید مورد نظر است. دسته سوم دستگاههایی هستند که با عکس یا اسکن از دندانه کلید مورد نظر به کد کلید پی میبرند که در ادامه، به توضیح مکانیزم این دستهها پرداخته میشود.
یافتن کد کلید به صورت دستی توسط ابزار اندازه گیری کلید
قفلساز برای یافتن کد کلید در جایی که دسترسی به ماشینهای کد دهی نیست از این ابزار استفاده میکند. ابزار مورد استفاده بسیار ساده و کاربردی است. این ابزار به دلیل تنوع پروفیل کلید از تنوع بالایی برخوردار است به همین دلیل، قفلساز برای اندازه گیری و یافتن کد کلید از ابزار مخصوص آن کلید استفاده می کند. شرح این ابزار به این صورت است که قفلساز کلید مورد نظر را بر اساس شکل 2 درون شیارهایی که دارای شیب مورب تعبیه شده درون ابزار است، قرار میدهد و برای یافتن کد یکی از دندانه کلید، دندانهی مورد نظر را به صورت افقی درون ابزار اندازه گیری قرار میدهد. و همزمان کلید را درون این شیب به حرکت در میآورد و جایی که دندانه کلید متوقف شد در بالای آن عددی نوشته شده است که عدد نشانه کد مربوط به آن دندانه است. به همین صورت بقیه کدهای مربوط به دندانه را پیدا می کند. این روش بسیار دقیق است و به مهارت قفلساز بستگی دارد.
شکل 1: یافتن کد کلید به صورت دستی توسط ابزار اندازه گیری کلید معایب: |
- مهارت بالا در استفاده از این ابزار
- خطا در یافتن کد
- تنوع بالای ابزار
مزایا:
- در دسترس بودن
- حمل آسان
یافتن کد کلید به صورت مکانیکی
برای یافتن کد کلید توسط این روش، از دستگاههایی که دارای ابزار Key Guide هستند، استفاده میشود. دستگاه مورد نظر برای یافتن کد از دو فک تشکیل شده است که یک فک ثابت است و فک دیگر به حرکت در میآید در فک ثابت کلید مورد نظر ثابت میشود و فک متغیر که برروی آن میلهای تعبیه شده است برروی دندانه کلید به حرکت در میآید.
در شکل 2، این روش به تصویر کشیده شده است. این روش توانایی ساخت کلیدهای استاندارد و ساده را دارد و نمیتواند کلیدهایی که برای قفلهای با امنیت بالا است را بسازد.
شکل 2: یافتن کد کلید به صورت مکانیکی |
معایب:
- محدود بودن در ساخت کلید بر اساس توانایی دستگاه
- نبود تلرانس دقیق
مزایا:
یافتن کد کلید به صورت الکترو – مکانیکی:
در این روش به دو صورت میتوان به کد کلید دست پیدا کرد. روش اول، روش اسکنری و روش دوم، روش تماسی
یافتن کد کلید به صورت اسکنری:
در این روش کلید مورد نظر در دستگاه قرار داده میشود و توسط دستگاه اسکن شده بر روی نمایشگر دستگاه یا بعضی مواقع بر روی رایانه ای که متصل به دستگاه است به نمایش در میآید. این دستگاهها دارای برنامه مختص به خود هستند که از الگوریتمهایی برخوردار است که با تحلیل اسکن کلید به کد کلید میرسد و آن را به صورت عدد به قفلساز نشان می دهد. برای درک بهتر این موضوع قابلیت یک دستگاه اسکنر شرکت سیلکا توضیح داده شده است.
دستگاه اسکنری شرکت سیلکا
دستگاه مورد بررسی توانایی خواندن کلیدهای استاندارد و برخی از کلیدهای با امنیت بالا را دارا است. قابلیت ایجاد بانک کلید و ذخیره سازی بر روی رایانه شخصی یکی از کاربرهای پر اهمیت این دستگاه است براساس اطلاعاتی که شرکت سیلکا داده است این دستگاه قابلیت ذخیره 20000 کد کلید را بر روی حافظه خود دارد. در شکل 3، دستگاه اپتیکا که توانایی اسکنری را دارد آورده شده است.
شکل 3: دستگاه اپتیکا شرکت سیلکا |
معایب:
- قیمت بالا
- کامل نبودن بانک اطلاعاتی پروفیل کلید
مزایا:
- دقت و سرعت بالا در پردازش
- ایجاد بانک اطلاعاتی شخصی برروی رایانه شخصی
یافتن کد کلید به صورت تماسی
در این روش، کلید مورد نظر برروی فکی ثابت نگه داشته میشود و فک دیگری که برروی آن میلهای تعبیه شده است به صورت نقطه به نقطه با کلید تماس پیدا میکند مختصات این نقاط در حافظه دستگاه ذخیره میشود و دستگاه بر اساس الگوریتمی که در آن برنامه نویسی شده است به کد کلید میرسد. در انتها کد را بر روی نمایشگر خود به نمایش میگزارد. این روش از قیمت بالاتری نسبت به روش های دیگر برخوردار است. همچنین دستگاههایی با این قابلیت قادر به ساخت کلیدهایی با امنیت بالا هستند. در ادامه به توضیح دستگاهی که از این روش استفاده میکند می پردازیم.
دستگاه الکترو-مکانیکی، تماسی شرکت سیلکا
دستگاه futura pro از این مکانیزم استفاده میکند این دستگاه برای قفلسازهای مبتدی و حرفهای بسیار مناسب است و نرم افزارهای بسیار کاربردی سبب سهولت کار با آن شده است و همچنین این دستگاه از دقت خوبی در کپی کلید برخوردار است اما قیمت این دستگاه نسبت به رقبا خود بسیار بالا است.
شکل 4 این دستگاه را نشان میدهد.
شکل 4: دستگاه futura pro شرکت سیلکا |
ادامه دارد…..
[1] Key Duplicating Machines